Ipari hűtés, csarnokhűtés

Az elavult tervezésű raktár hűtése komoly, elkerülhetetlen feladat, melynek gazdaságos megoldásával jelentős összeget takaríthat meg, emellett a termelés folyamatossága is fenntartható a nyári melegben. Az ipari mobil hűtőberendezések szinte azonnal telepíthetők, így a termelés, raktározás megszakítására nincs szükség.

Miért van szükség mobil raktár hűtő berendezésre?

A globális felmelegedés hatására törtnő éghajlatváltozás a mezőgazdaság mellett az ipari tevékenységekre is hatással van. A néhány évtizeddel korábban épült raktárak és ipari létesítmények tervezésekor a mainál alacsonyabb átlaghőmérsékletet, kevesebb napos órát vettek számba a szakemberek. A raktárak többségét árnyékolás vagy hűtés nélkül készítette el a kivitelező. Ezek az ipari létesítmények nem felelnek meg a mai követelményeknek.

A nyári melegben a tulajdonos választhat: belevág a költséges átépítésbe vagy mobil berendezésekkel biztosítja a szükséges klímát.

Hűtés – idő és pénz

A meleg évszakban a 30 C fok feletti hőmérsékletben a zárt, esetleg tetőablakokkal rendelkező raktárak extrém módon felmelegedhetnek. A törvényi szabályozás értelmében a dolgozók részére pihenőidőt kell biztosítani, amennyiben a munkakörnyezet hőmérséklete magasabb az előírtnál. Egyes esetekben akár 1 hetes akklimatizálási időt is biztosítani kell, amely idő alatt kiesik a termelés, a tulajdonos pénzt veszít.

A zárt terekben biztosítandó hőmérsékleteket az alábbi táblázat tartalmazza:

Meleg évszakban biztosítandó

A munka jellegeléghőmérséklet °Ceffektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet
°C
maximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet °C
Szellemi munka21-242031
Könnyű fizikai munka19-211931
Közepesen nehéz fizikai munka17-191529
Nehéz fizikai munka15-171327

Raktározás és hőmérséklet

A zöldség- és gyümölcsáruk minőségi raktározásánál elengedhetetlen a megszabott hőmérséklet biztosítása. A zöldségek és gyümölcsök szezonális termékek, hozamuk előre nem meghatározható 100%-os pontossággal, ezért az átvevőhelyek szükséges raktárterülete se prognosztizálható pontosan.

Az élelmiszer raktározásakor a külső hőmérséklet figyelembevételével biztosított hűtött környezet kialakítása költséges folyamat lehet. Az éves átlaghőmérséklet folyamatos és fokozatos emelkedésével párhuzamosan a raktár hűtés intenzitását is fokozni kell, mely az előre kiépített rendszerek esetében szinte megoldhatatlan és költséges lehet.

Mobil ipari hűtőberendezés a tökéletes megoldás

A mobil ipari hűtőberendezések mellett több érv is szól a kiépített hűtéssel szemben:

  • olcsó és egyszerű telepítés
  • gyors üzembe helyezés
  • egyszerű karbantartás
  • skálázhatóság,
  • hűtés és párásítás egyben.

Olcsó és egyszerű telepítés – a mobil hűtőrendszert a megvásárlás után a kerekei segítségével a megfelelő helyre kell húzni. Nincs szükség költséges épületgépészeti munkák, átalakítások elvégzésére.

Gyors üzembe helyezés – nincs szükség a munkafolyamatok megszakítására, nem kell az árut átmozgatni, a raktárt, csarnokot kiüríteni.

Egyszerű karbantartás – a mobil berendezések könnyen hozzáférhetők, javításuk idejére egyszerűen cserélhetők.

Skálázhatóság – a mobil hűtőberendezések egyik fontos előnye, hogy segítségükkel mindig a szükséges méretű terület hűthető. A raktár vagy csarnok megfelelő területein elhelyezett berendezésekkel az adott területet hűthetjük, ezzel optimalizálva a költségeket.

Párásítás – a hydroflow berendezései a szükséges páratartalom beállítására is alkalmasak, így biztosítva a zöldség- és gyümölcsraktárakban a termékek hosszú frissességét.