Ipari mobil hűtő gépek

Ipari mobil hűtő gépek

Az evaporatív léghűtő berendezések működési elve

Az evaporatív elven működő hűtőgép ún. nedvesítő tömböt használ, amit béléstestnek nevezünk.

A béléstestek egymáshoz ragasztott, speciálisan impregnált cellulóz lapokból állnak. A béléstestek méhsejt alapúak, így könnyen átjár rajtuk a levegő. A béléstest lényege az, hogy a víz minél nagyobb felületen érintkezhessen a levegővel, így minél több víz párologjon, ami a hűtés hatékonyságát növeli.

Minden párahűtő berendezés alja egy víztartály, amelyben egy keringető szivattyú helyezkedik el. A gépek tetejében a béléstestek felett egy erre a célra kifejlesztett csepegtető tálca foglal helyet. A keringető szivattyú feljuttatja a vizet a csepegtető tálcára, amely egységesen nedvesíti be a béléstestek teljes felületét.

A gépekből kifújt levegő így -10-12 °C-kal alacsonyabb a környezeti levegő hőmérsékleténél, míg relatív páratartalma 85-90%-os. A levegőt a víz párolgáshője, azaz a párolgással járó hőelvonás hűti. A gépek fix vízbekötéssel rendelkeznek és egy úszós szelep segítségével önmagukat töltik újra.

A gépek kereken gurulnak, így rendkívül könnyen mozgathatóak. A gépekben lévő digitális kijelző segítségével és a gépekhez járó távirányítóval könnyedén állíthatjuk a légsebességet 3 fokozatban. A gép képes Swing funkcióra, így oszcillálva oszlatja el a hűtött levegőt. A gépekben lévő vízszintes lamellák kézzel állíthatóak, így a levegő iránya szabadon választható horizontális irányban is.