Voltaképp mi a hűtés?

Az élelmiszer tárolásának régen felfedezett módszere a hűtés, melynek természetes módszerét évszázadokkal ezelőtt felfedezték az emberek. A mesterséges élelmiszerhűtés mellett a légkondicionálás kezdetleges módszerei is komoly történelmi múlttal rendelkeznek, elég csak a parlament épületének léghűtésére gondolni, melynek tervezése még a 19. század végén kezdődött. A hűtés: olyan folyamat, mely során egy adott közegből hőt vonunk el.

  • Természetes hűtés – víz vagy levegő segítségével hűtjük le a környezetnél magasabb hővel bíró közeget.
  • Mesterséges hűtés – hűtéstechnikai berendezések segítségével, a környezet hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérséklet létrehozása egy adott közegben.

Régi korok hűtési technikái

A mai értelemben vett ipari vagy háztartási hűtés előtt is alkalmaztak különféle technikákat és módszereket az élelmiszerek és a lakókörnyezet levegőjének hűtésére. A történelem során a hűtési rendszerek fejlődése az automata okos klímában és az ipari mobil hűtőberendezésben csúcsosodott ki.

A hűtés iránti igény szinte egyidős az emberiség történetivel. A mai ipari mobil hűtőkben is alkalmazott módszert, a párologtató hűtést Krisztus előtt 2500 évvel már az egyiptomiak is alkalmazták. A hűtési mód azon a felfedezésen alapult, hogy azoknak az agyagkorsóknak hűvösebb volt a tartalma, amelyekből szivárgott a víz. Később az agyagkorsókba élelmiszert tettek, a vizet ráöntötték a korsóra és legyezővel segítették a gyorsabb párolgást. Az ilyen edényekben jóval alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint a környezetben.

A római korban megnőtt az emberek kényelem iránti igénye, így már nemcsak az ételek hűtésének módszerét fejlesztettél, hanem a lakóotthonok levegőjét is hűtötték a hegyekből származó hó és jég segítségével. Egészen a 18. századig komoly kereskedelmi értéke volt a jégnek, melyet szigetelt vermekben tároltak.

Mesterséges hűtés

A mesterséges, gépek segítségével történő hűtés a 19. században alakult ki. Ehhez elsősorban egy hűtőközegre volt szükség, mely az ammónia lett. Az ammóniát egy zárt közegben elpárologtatták. A párolgás során végbement a hőelvonás, melyet a kompresszor segítségével történő cseppfolyósítás folyamata követett. A ciklus addig folytatódhatott, ameddig a kompresszor energiaellátása biztosított volt.

A 20. században az ammóniát a freongáz váltotta fel, mely a környezetvédelmi aggályok miatt mára fokozatosan eltűnik az iparból.

Modern hűtési technológiák

A ma használatos, környezetkímélő eljárások az ipari mobil hűtőben is alkalmazott párologtató technikára épülnek. Ennek lényege, hogy a környezet forró száraz levegője egy vízzel átitatott, nedves felülettel találkozik. A levegő mozgását ventilátorok segítségével biztosítják. A hőelvonás a nedvesség elpárologtatása során történik. Ezzel a módszerrel akár 20 C fokkal is csökkenthető a célterület levegőjének hőmérséklete.

Ez a módszer rendkívül csekély energiafelhasználása miatt olcsó és környezetkímélő, emellett a folyamat során semmilyen káros anyag nem keletkezik.

Képünkön: A légkondicionáló ősi előde a légmozgást felhasználó széltorony, amivel a helyiségekben a hőérzet csökkenthető.