Hűtőlánc az élelmiszeriparban
Az árutárolás az élelmiszerkereskedelmi ágazatban sok esetben hűtött körülmények között, hűtőkben történik. Az árukezelés szabályai, illetve az alapvető piaci érdekek megkövetelik, hogy a hűtést igénylő termékek és készítmények folyamatosan az előírt hőmérsékleten legyenek.
A hűtést igénylő áruk esetében az előállítástól a felhasználásig biztosítani kell a megfelelő hűtést, ezt a folyamatot hűtőláncnak nevezi a szakirodalom.
Az áruk és termékek hűtőlánca az alábbi állomásokból állhat:
- hűtést igénylő termék elkészítése, legyártása,
- áru mozgatása és átrakása,
- áruszállítás hűtött járművekben,
- áruátvétel, érkeztetés,
- árutárolás, raktározás,
- hűtött áruk értékesítése.
Ipari mobil klíma a hűtőláncban
A hűtési lánc egyik érzékeny és problémás pontja az áruátvételi helyiség. Áruházak és gyárak esetében nem mindig van lehetőség hűtött helyiség kialakítására az áruátvevő ponton, ilyenkor jöhet számításba a mobil ipari klímaberendezések alkalmazása raktárhűtésre.
Ha az áruátvevő helyiséget csak időszakosan használják, esetleg más helyiség részét használják erre a célra, a mobil léghűtő berendezés célzott használatával megteremthetőek a megfelelő körülmények.
Az áruátvevő helyiség hűtésére kiemelt figyelmet kell fordítani akkor, ha mennyiségi- és minőségi áruátvétel történik, hiszen ilyenkor a mérésekre és vizsgálatokra időt kell hagyni.
Tárolás hűtött áruk esetében
A hűtést igénylő áruk tárolásával kapcsolatban az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:
- meg kell akadályozni, hogy a hűtött áru károsodjon
- védett és biztonságos helyen kell a tárolóhelyiséget kialakítani
- előtérbe kell helyezni a munkahelyi biztonságot
- a minőségi előírások szem előtt tartásával optimalizálni kell a költségeket.
A hűtőraktárak ideális hőmérséklete
A hűtőkamrákban az egyes élelmiszereknek és árutípusoknak más-más az ideális tárolási hőmérséklete:
- húshűtő (+4)
- hentesáru (+4) – (+8)
- tej-, tejtermékhűtő (+4)
- gyümölcshűtő (+6) – (+10)
- Mélyhűtők: (-18) – (-25)
- hús, baromfi, hal, (-18) – (-25)
- zöldségfélék, (-18) – (-25)
- félkész termékek (-18) – (-25).
Az egyes élelmiszertípusokat az előírásoknak megfelelően, elkülönítve kell tárolni.
A hűtési lánc megszakadása esetén az áru minőségromlásával kell számolnunk, ami komoly anyagi veszteség a termelőnek, raktározónak és forgalmazónak egyaránt. A megfelelő hűtési körülmények és berendezések biztosításával optimalizálhatjuk a költségeket, ezzel pedig növelhetjük a bevételt és a profitot is.