Hűtőlánc az élelmiszeriparban

Az árutárolás az élelmiszerkereskedelmi ágazatban sok esetben hűtött körülmények között, hűtőkben történik. Az árukezelés szabályai, illetve az alapvető piaci érdekek megkövetelik, hogy a hűtést igénylő termékek és készítmények folyamatosan az előírt hőmérsékleten legyenek.

A hűtést igénylő áruk esetében az előállítástól a felhasználásig biztosítani kell a megfelelő hűtést, ezt a folyamatot hűtőláncnak nevezi a szakirodalom.

Az áruk és termékek hűtőlánca az alábbi állomásokból állhat:

  • hűtést igénylő termék elkészítése, legyártása,
  • áru mozgatása és átrakása,
  • áruszállítás hűtött járművekben,
  • áruátvétel, érkeztetés,
  • árutárolás, raktározás,
  • hűtött áruk értékesítése.

Ipari mobil klíma a hűtőláncban

A hűtési lánc egyik érzékeny és problémás pontja az áruátvételi helyiség. Áruházak és gyárak esetében nem mindig van lehetőség hűtött helyiség kialakítására az áruátvevő ponton, ilyenkor jöhet számításba a mobil ipari klímaberendezések alkalmazása raktárhűtésre.

Ha az áruátvevő helyiséget csak időszakosan használják, esetleg más helyiség részét használják erre a célra, a mobil léghűtő berendezés célzott használatával megteremthetőek a megfelelő körülmények.

Az áruátvevő helyiség hűtésére kiemelt figyelmet kell fordítani akkor, ha mennyiségi- és minőségi áruátvétel történik, hiszen ilyenkor a mérésekre és vizsgálatokra időt kell hagyni.

Tárolás hűtött áruk esetében

A hűtést igénylő áruk tárolásával kapcsolatban az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

  • meg kell akadályozni, hogy a hűtött áru károsodjon
  • védett és biztonságos helyen kell a tárolóhelyiséget kialakítani
  • előtérbe kell helyezni a munkahelyi biztonságot
  • a minőségi előírások szem előtt tartásával optimalizálni kell a költségeket.

A hűtőraktárak ideális hőmérséklete

A hűtőkamrákban az egyes élelmiszereknek és árutípusoknak más-más az ideális tárolási hőmérséklete:

  • húshűtő (+4)
  • hentesáru (+4) – (+8)
  • tej-, tejtermékhűtő (+4)
  • gyümölcshűtő (+6) – (+10)

 

  • Mélyhűtők: (-18) – (-25)
    • hús, baromfi, hal, (-18) – (-25)
    • zöldségfélék, (-18) – (-25)
    • félkész termékek (-18) – (-25).

Az egyes élelmiszertípusokat az előírásoknak megfelelően, elkülönítve kell tárolni.

A hűtési lánc megszakadása esetén az áru minőségromlásával kell számolnunk, ami komoly anyagi veszteség a termelőnek, raktározónak és forgalmazónak egyaránt. A megfelelő hűtési körülmények és berendezések biztosításával optimalizálhatjuk a költségeket, ezzel pedig növelhetjük a bevételt és a profitot is.