Érdekességek a hűtési iparágból

A vízhűtés alkalmazásával kapcsolatban a robbanómotorokra asszociálunk, pedig napjainkban egyre elterjedtebb ez a technológia, az ipari hűtésen túl, a modern számítástechnikai eszközök hűtésén keresztül eljutottunk a mobiltelefonok vízzel történő hűtéséig.

Iparágak, ahol a vízhűtés alkalmazható:

  • élelmiszeripar,
  • építőipar,
  • gépipar,
  • szórakoztatóipar,
  • vegyipar,
  • számítógépipar stb.

A számítógépek hűtése

Ha egy ipari létesítményre gondolunk, nem nehéz elképzelni a vízhűtéses rendszer kiépítését. Megoldható a hűtővíz betáplálása, a keringtetés, a visszahűtés és szükség esetén a víztisztítás is. Egy számítógép vagy mikroelektronikai eszköz esetében a rendelkezésre álló hely korlátozott, ezért a lehető legkisebb megoldásokat kell alkalmazni, különösen akkor, ha mobil eszközről van szó.

A számítógépek hűtésére már jó néhány éve kifejlesztették a vízkörös hűtést, ezt követte a hőcsöves megoldás és jelen pillanatban a csúcs a gőzkamrás hűtés.

Vízhűtés vagy folyadékhűtés?

Meg kell jegyeznünk, hogy vízhűtés alatt sok esetben a folyadékhűtést értik még a szakemberek is. Ha a hűtéshez zárt rendszert alkalmazunk, és nem kell a hűtőközeg veszteségével számolni, akkor érdemes lehet a vizet nagyobb sűrűségű, tehát jobb hővezetésű anyagra cserélni, például olajra.

A számítógép esetében a folyadékkörös hűtés megvalósításakor a víz kiváltása mellett döntöttek a tervezők, mert esetleges szivárgásoknál károsodhat az elektronikus hardver.

Amikor a vízhűtés a legjobb választás

Egyes esetekben a hűtési rendszer, hűtési megoldás működésének alapja az, hogy vizet alkalmazunk, a víz fizikai és élettani hatásait használjuk ki. A mobil hűtőipari termékek esetében nem csak az energiatakarékosság indokolja ennek a folyadéknak az alkalmazását, hanem az is, hogy segítségével a raktárak, hűtött helyiségek páratartalmának beállítása is megoldott.

A számítógépekben és okostelefonokban a gőzkamrás hűtési megoldásnál gőzképző tulajdonsága miatt esett erre a folyadékra a választás.

3D Vapor Cloud Chambers

Gőzkamrás hűtést drágább videokártyák és csúcskategóriás okostelefonokban alkalmaznak a gyártók a technológia magas ára miatt. Lényege, hogy egyetlen, zárt kamrában történik a hőfelvétel és a gőzképződés. A zárt egység középső alsó részén tárolt víz a processzor hőjének hatására gőzzé alakul, ez a gőz pedig a kamra felsőrésze felé áramolva az oldalakhoz közelítve lecsapódik, majd újra kezdődik a ciklus.

Az Infinix vállalat most ezt a gőzkamrás hűtési megoldást fejlesztette tovább 3D Vapor Cloud Chambers néven. Állításuk szerint a fejlesztéseknek köszönhetően 3 C fokkal hatékonyabb a rendszerük a hasonló megoldásokhoz viszonyítva.

A fejlesztés lényege abban áll, hogy a kamra belső oldalán apró dudorokat képeztek ki, melyeknek köszönhetően megnőtt a párologtatófelület mérete (nagyjából 20%-kal). A nagyobb felület értelemszerűen nagyobb mennyiségű gőzfejlődést eredményez, így az elvezetett hőmennyiség is nagyobb.

A vízhűtés tehát bizonyos értelemben már az okostelefonjainkat is elérte, izgatottan várjuk, hogy milyen új területeket hódít meg a technológia.